Rabu, 8 Februari 2012

Rabu Tanpa Kata # 17: Makanan Yang Harus Dinikmati Apabila Berada di Johor Bahru...


Tetapi, kenapa namanya Kacang Pool ???

42 ulasan:

KhaiRin : anies berkata...

org melaka pon pggl mcm tu jg...

Lya Colours berkata...

sedap ! saya sukaaaaa

norhidana berkata...

as salam en sahrom,
selamat kembali bekerja selepas cuti lama... saya yg org johor pun tak penah try lg kcg pool tu heheheh....

Raden berkata...

ape tu wei? laksa mkn dgn roti??

de engineur berkata...

Belum pernah cuba makanan ni, tapi nampak dlm gambar mcm sedap!

Kat Johor sajakah? Boleh dapat di Selangor/KL? Nak juga cuba during my next visit.

niDa berkata...

nampak macam pelik tapi macam sedap pun ada... alamak, tak bekpes lagi ni...

Pen Biru berkata...

kat utara mmg tak ada kacng pol ni..

Kakzakie berkata...

Hihi... kakak pun tak tahu kenapa dapat nama itu walau dah duduk Johor sekian lama...

Kamsiah berkata...

first time tgk dan dengar...bila la boleh merasanya..

redza berkata...

nampak cam sedap

Tanpa Nama berkata...

kacang ful saya rasa berasas dari makanan arab. dan ful ialah perkataan arab bagi kacang. jadi org melayu panggil kacang ful, terus menjadi pool kerana selesa tukar f kepada p. sama juga org melayu kata masjid jamek. kata jamek dalam bahasa arab sudah berkmakna masjid. guru arab saya kata baladi ful maknanya, kacang negeri saya.

atuk berkata...

Assalamualaikum Sahrom

cer cite..cer cite
teman tak tahu....tak pernah makan lagi...he he

aanie berkata...

kalau x silap sy, ia dibuat dari kacang parang kan?

C.M.A @ CikMoonAdnan berkata...

haaa? kacang pool??

moon xpernah dgr..hehehe

Rinna berkata...

Tak pernah makan.. nampak cam sedap jerk..

afeezz berkata...

assalamualaikum sahrom : penah dengar pasal makanan ni, tp tak pernah rasa lagi

amirah berkata...

aritu gi jb memang teringin sgt nak makan kacang pool ni tapi tak jumpa. ada org kata ada satu tempat yg gelemer dan sedap sungguh..

Fatin Mraz berkata...

...baru tahu..

hehee~

Pok Amai-Amai berkata...

Sbnrnya kacang ful. Based on Arabian foods. Tp org kite pgl pool. Hehehe. Kelakar. Sahrom mkn kat ne nie? Stesen Bomba Larkin ke? Sedap. Rindu nak mkn kacang pool nie.

J.Syazwana berkata...

sedapp !!
pernah makan sekali kat bomba JB.
tapi dia ada cawangan kat Damansara. tapi tak pernah pegi. hehehe

Ujie berkata...

saya asal johor..tapi tak tau pulak mknn ni.
mkn lagi la tak penah.

AdiaLuze berkata...

Assalamualaikum ...

Saya orang Johor pun takpenah makan lagi kacang pool ni .. Hehehe ..

P/S : FB saya ntot nain .. Ce cari ye nanti .. Sy pun tak aktif sgt berFb ni .. Huhuu

fairus berkata...

MENDE TU? TAK NAMPAK PUN KACANG POOL?

Tea berkata...

Sy ingin nak makan murtabak Yg besarrr tu sane..ade tak Tuan... Tgk ni mcm tak selera...

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty berkata...

oh dh cuba ya :)..

Dinda Iva berkata...

tiap2 tahun ada jual di MAHA...tahun ni mayb ade lagi kot....

gadisBunga berkata...

soalan yg sama....

kenapa namanya kacang pool?

Yati berkata...

Ntah, tak tau la akak nape orang panggil kacang pool.
Tak pernah cuba lagi ni. :)

Deru Ombak berkata...

Mmg sedap dicecah dengan roti..
Kuah cecah tu dibuat Dari kacang pol..

kakchik@ella berkata...

dh mmg namanya camtu nak wat camna .. tapi roti cicah kacang pool ni mmg sedap.

eelobor berkata...

hehehe....harus nak kena cuba gak suatu hari nanti

zulkbo berkata...

salam..
kengkawan singgah nak makan nih?
alahai ambik bau je lah..he he

♥cmª shIemª♥ berkata...

salam atok!

wah..pegi jenjalan..ole2 mane?..
nak yg dari singapore ye!

huahuahua..

err..cma pun xtau..pernah dgr nama mknn ni..tp x pernah rase lagi..sedap tak?

sissyira berkata...

salam...

sedapnya...

mamaNoriz berkata...

best tak?

sya suka...

tak ckp pun dtg johor ek?

paling best di larkin bomba tu...

pool tu sbb guan kcg yg namanya ful klu tak silap... susah dpt kcg tu di malaysia...

mama ju, berkata...

Salam anakanda

Selalu dgr nama kacang pool, tapi tak pernah cuba! sedap?

RazFiRa berkata...

sedap gila! rindu johor!

Zaidong berkata...

salam...di mana lokasi nak makan kacang pool ni kt JB?

Mee Bandung Bp @ Skudai berkata...

Salam Tuan/Puan

Mee Bandung Kuah Kacang 'Odeon' Batu Pahat (Famous Sejak 1960an)

Kini di Taman Universiti, Skudai

Restoran Lubuk Selera @ Stall Mee Bandung
105 Jln Pulai 7
(Sebelah Pintu Gerbang (kanan) Nak Ke Giant UMall Taman Universiti dari Aeon)

Biasa RM5 makan/bungkus
Special RM6 makan/bungkus - Letak Sotong Kembang

Pilihan citarasa - Ori atau Pedas

Waktu operasi - Khamis hingga Selasa. 7.30mlm hingga 10.30mlm. Cuti Rabu

Sebarang pertanyaan Talipon/sms 012 7474039 (Elias)

P/s- Kalau nak datang dari luar Taman U, harap call/sms dulu coz takut saya cuti kecemasan atau mee bdg dah abis awal

Coach Factory berkata...

toms shoes, ray ban,ray ban sunglasses,rayban,ray bans,ray ban outlet,ray-ban,raybans,ray ban wayfarer,ray-ban sunglasses,raybans.com,ray ban sunglasses outlet,rayban sunglasses,cheap ray ban, michael kors,kors outlet,michael kors outlet,michael kors handbags,michael kors outlet online,michael kors outlet online sale,michael kors handbags clearance,michael kors purses,michaelkors.com,michael kors bags,michael kors shoes,michaelkors,cheap michael kors, oakley sunglasses,oakley vault,oakleys,oakley sunglasses cheap,oakley.com,sunglasses outlet,cheap oakley,cheap oakley sunglasses,oakley outlet,cheap sunglasses,oakley prescription glasses,fake oakleys,oakley sunglasses outlet,oakley glasses,oakley store,fake oakley,oakley sale,cheap oakleys,discount oakley sunglasses, polo ralph lauren outlet, ray ban,ray ban sunglasses,rayban,ray bans,ray ban outlet,ray-ban,raybans,ray ban wayfarer,ray-ban sunglasses,raybans.com,ray ban sunglasses outlet,rayban sunglasses,cheap ray ban, oakley sunglasses,oakley vault,oakleys,oakley sunglasses cheap,oakley.com,sunglasses outlet,cheap oakley,cheap oakley sunglasses,oakley outlet,cheap sunglasses,oakley prescription glasses,fake oakleys,oakley sunglasses outlet,oakley glasses,oakley store,fake oakley,oakley sale,cheap oakleys,discount oakley sunglasses, burberry outlet online, oakley sunglasses,oakley vault,oakleys,oakley sunglasses cheap,oakley.com,sunglasses outlet,cheap oakley,cheap oakley sunglasses,oakley outlet,cheap sunglasses,oakley prescription glasses,fake oakleys,oakley sunglasses outlet,oakley glasses,oakley store,fake oakley,oakley sale,cheap oakleys,discount oakley sunglasses, ray ban, polo ralph lauren outlet

Coach Factory berkata...

roshe run, converse pas cher, burberry, air jordan, mac cosmetics, louis vuitton, longchamp, louis vuitton handbags, air max, abercrombie and fitch, mulberry, true religion jeans, true religion outlet, nike air max, coach factory, louis vuitton, vans, nike air max, coach outlet store, nike trainers, nike free, karen millen, louboutin, hollister, hollister, hogan, oakley pas cher, supra shoes, ray ban pas cher, timberland, ralph lauren, coach outlet, abercrombie and fitch, birkin bag, air max, true religion, nike roshe, louis vuitton outlet online, montre pas cher, coach purses, nike huarache, michael kors, new balance pas cher, nike roshe run, ralph lauren, lancel, longchamp, louis vuitton, nike free, hermes

Coach Factory berkata...

yoga pants, juicy couture outlet, soccer jerseys, canada goose, celine handbags, ugg boots, north face jackets, ugg, herve leger, ugg boots, north face outlet, p90x3, valentino shoes, canada goose outlet, converse shoes, reebok outlet, ghd, ferragamo shoes, uggs on sale, instyler ionic styler, bottega veneta, rolex watches, tn pas cher, mont blanc, ugg, lululemon, ugg boots, canada goose, giuseppe zanotti, moncler, moncler outlet, beats by dre, new balance shoes, mcm handbags, insanity, canada goose outlet, babyliss pro, gucci, moncler, soccer shoes, asics gel, canada goose, jimmy choo, juicy couture outlet, nfl jerseys, marc jacobs, chi flat iron, wedding dresses, moncler, canada goose

Related Posts with Thumbnails