Khamis, 9 Februari 2012

{ Gambar} Tempat-tempat Menarik di Johor Bahru : Dataran Danga Bay...

Assalamualaikum wbt sahabat blogger semua. Semoga kalian semua senantiasa mendapat rahmat Allah SWT. Selawat dan salam kepada Nabi Muhammad SAW. Semoga syafaat baginda kita perolehi kelak.

Cuti 4 hari yang lalu apa yang sahabat blogger semua buat ? Bagi kami pula, kami berkunjung ke Johor Bahru yakni ibu negeri kepada negeri Johor Darul Takzim. Bagi saya, inilah pertama kali saya berkunjung ke Johor Bahru atau lebih dikenali dengan JB untuk segmen jalan-jalan. Sebelum itu, ada sahabat blogger yang bertanya dimana saya nikmati kacang pool itu seperti dalam entri semalam. Jawapannya adalah di Gerai Makan Hutan Bandar di Jalan Tasek Utara. Boleh tahan juga la sedapnya kacang pool itu hehehehee....Ok, mari kita mulakan perjalanan ya.

Kami bertolak kira-kira jam 10.00 pagi melalui Lebuhraya Utara Selatan. Dengan jarak perjalanan mencecah 310 km, kami singgah di R & R Pagoh 2 jam kemudian untuk berehat sebentar. Selepas itu, perjalanan diteruskan dan kira-kira jam 1.00 ptg, kami tiba di Plaza Tol Skudai. Kemudian, kami meneruskan perjalanan dengan sekali lagi membayar tol di Plaza Tol Kempas dan terus mengambil susur keluar ke Jalan Kempas Lama.

Dari situ, kami terus melalui jalan-jalan seperti Jalan Datin Halimah, Jalan Kolam Ayer seterusnya ke Jalan Tasek Utara ( disini terdapat sebuah Hutan Bandar). Tentu para sahabat bertanya, kenapa kami melalui jalan-jalan ini ? Sebenarnya destinasi kami adalah rumah rehat organisasi iaitu sebuah apartment di Jalan Bendahara off Jalan Yahya Awal. Kami tidak menginap di hotel ( nak save budget heheheh) sebaliknya menginap di rumah rehat yang disediakan oleh organisasi kepada mana-mana staf yang hendak bercuti ke JB.

Jam 1.30 tibalah kami di apartment tersebut dan merehatkan diri sehinggalah ke petang. Kira-kira jam 4.00 ptg, baharulah kami keluar untuk melepak sekitar JB. Destinasi utama tentulah Dataran Danga Bay. Dataran Danga Bay ini bolehlah saya ibaratkan sebagai Padang Kota kalau di Pulau Pinang. Ia sebuah tempat yang terletak di tepi pantai tetapi pantainya tidak boleh mandi . Uniknya tempat ini adalah kita boleh lihat bot dan kapal pelancong sedang berlabuh disini( macam di Pulau Langkawi plak). Tidak susah untuk ke sini kerana ia terletak di jalan utama dikenali dengan nama Jalan Skudai ( ke dah tukar nama pi lebuhraya kerana ianya agak besar). Layanlah beberapa keping gambar yang sempat kami rakamkan.






Inilah mercu tanda Dataran Danga Bay. Nama Marina ada disitu. itu sebab saya kata ia seperti di Pulau Langkawi.




Contoh bot-bot pelancong yang berlabuh disini. Serius seperti berada di Marina Bay, Pulau Langkawi.




Antara mercu tanda yang unik terdapat disini. Sebuah kereta api lama. 1887 itu mungkin tahun ia dibina kan huhuhuhh...




Vision City of The South
adalah cogankata bagi Iskandar Malaysia. Saya yakin JB akan semakin maju dalam menarik pelancong khususnya apabila Lego Land siap nanti. Tetapi dekat mana tapak Lego Land itu?? huhuhuh...



Antara kapal pelancong yang sedang 'merehatkan diri' disitu hihihihhh....




Suasana indah matahari sedang pulang ke 'rumahnya'. Maaf kualiti gambar kurang memuaskan. Tengok kat henset ok tapi bila dah transfer tak ok plak..Nak edit, tak reti huhuhuhh....




Apabila malam menjelang tiba, sinaran lampu neon menerangi Danga Bay ini.




Simpat singgah sebuah restoran cina disini untuk melihat hidupan yang akan dimasak. Ambil gambar boleh tetapi makan tidak boleh hehehhee...



Mercu tandanya adalah seekor udang gergasi hihihihih...




Kemudian, kami ke Tune Hotels yang terletak berdekatan Danga Bay ini. Bukan untuk check in tetapi mengambil tiket bas yang sudah ditempah. Passport dah ada, tiket pun dah beli, Singapore pun dah boleh jenguk. Takkan nak pandang je kan..hihihih..Jadi, esok kita akan ke Singapore ya...Nantikan entri esok ya....

28 ulasan:

Huda berkata...

wah jalan ke jb yea..mesti pergi USS la kan..ehh, jeles laa..

C.M.A @ CikMoonAdnan berkata...

waahhh bestnyer..moon xpernah jenjalan kat johor tu

Nazhatul berkata...

salam..

en. sahrom, legoland tu tgh buat kat area nusajaya. jauh skit la dari bandar JB. tp dah ada highway tak terasa pon jauh nye.

seronoknye jalan2 singapore.. saya yg dok kat JB pon tak sampai2 lg singapore. blom ada rezeki nk gi sana.

amirah berkata...

pergi singapore?waaaa..jelesnyaaa

CikLilyPutih berkata...

JB town memang terbaik ooo

Kakzakie berkata...

Shah... kalau hari sabtu petang itu kakak ada di Hutan Bandar juga makan mee rebus zz sementara anak kakak buat rakaman di Johor FM... lalu sini kan shah...

Jangan-jangan masa itu kita duduk sebelah meja aje kot hihi...

♥cmª shIemª♥ berkata...

Salam atOk..

wah..seronoknye berjalan...
dah sampai pn atok ke JB..
cma lom sempat lg nak terjah kesana..

huhu...cantik gambar.. :)

Daddy Ziyyad berkata...

waaaaa..sahrom masuk USS ke? saya sendiri yg selalu balik JB rumah parents dah lama tak masuk Singapore..hehehe

kakchik@ella berkata...

ooo. masuk singapore naik bas beli tiket kat tune hotel ye? gitew ye?

Pen Biru berkata...

sebut danga bay terinagt la karnival jom heboh ..heheheh

- GC - berkata...

cuti2 Malaysia betui

NOOR FATIN berkata...

saya penah pegi danga bay. masa tahun 2004. lama kan. haha tu la kali pertama saya jejakkan kaki kat jb. sampai skrg xpegi2 lagi.. hehehe

pegi singapore mesti pegi USS kan? hehe

fairus berkata...

WAH BESTNYA DARI JOHOR NAK KE SINGAPORE PULA.. AKU LAMA DAH TAK PERGI SINGAPORE..

Lelaki Ini berkata...

bila la nak pg!

eelobor berkata...

pernah pegi 2x jer ker JB iaitu masa umur 14 tahun. masa tuh ikut arwah abah yang eskort budak2 musabaqoh al-Qur'an peringkat kebangsaan dan kali ke-2 masa pembukaan Jusco Tebrau City yang terpaksa menjadi "helper". kedua2 peluang ke JB tapi x de peluang untuk meronda2 ke tempat lain. Insya Allah, JB akan menjadi destinasi percutian kami sekeluarga nanti.... cuma masa menentukan bila yg sesuai

Be Simple Beb(BSB) - threeQ berkata...

wow best nyer jln2 g JB..saya dah lama tak g sana..

Be Simple Beb(BSB) - threeQ berkata...

wow best nyer jln2 g JB..saya dah lama tak g sana..

Fatin Mraz berkata...

salam sahrom,

cantik2 gamabr yg sahrom letak nih..
esp gambar bot tuh.. sgt cantik~

p/s:dah lama FM x turun jb..

khairul berkata...

slalu ada otoshow kat situ

aanie berkata...

ala, rindunya kat jb....dah lama x g jb...byk kenangan kat sana....

wah, pegi uss ke? bestnya!!!!

norhidana berkata...

saya yg org johor ni pun dh lama tak jln2 ke dangabay... dh lama sgt tak round2 jb tuh...msti dh banyak yg berubah...

wah2 bestnyer gi spore lak

Deru Ombak berkata...

Asalamualaikum sahrom

Lama sungguh akak tak ke jb.. Bila dah sampai muar mmg tak kemana-mana dah. Rindu mee rebus haji wahid.. Ada Lagi ke?

Asrul "iLham" Sany berkata...

cantik...leh singgah kalau gi johor :D

AdiaLuze berkata...

Assalammualaikum ...

Alahai .. Lamanya rasa tak g Danga Bay .. Ari tu balik Johor pun tk kemana sbb sbuk jaga anak buah yg baru lahir.. huhuhu

mama ju, berkata...

Salam

Lawa jumpa JB ya.
Kali akhir dtg tu Danga tgh reno jadi tak lawa..
hehe sebenarnya kg mama tak jauh sgt dgn Danga, 1 jam je.

Papa Mifz berkata...

dah lamo tak pergi JB...last time kecik2 dulu...huhu

Suhami Ahmad berkata...

shanteknyer......

Eylizar berkata...

Dah lamatak ke JB..last time shopping kat Ayer Hitam dgn tangkak rasanya tahun ni nak pergi pulak la...JB best...

Related Posts with Thumbnails