Khamis, 9 Februari 2012

{ Gambar} Tempat-tempat Menarik di Johor Bahru : Dataran Danga Bay...

Assalamualaikum wbt sahabat blogger semua. Semoga kalian semua senantiasa mendapat rahmat Allah SWT. Selawat dan salam kepada Nabi Muhammad SAW. Semoga syafaat baginda kita perolehi kelak.

Cuti 4 hari yang lalu apa yang sahabat blogger semua buat ? Bagi kami pula, kami berkunjung ke Johor Bahru yakni ibu negeri kepada negeri Johor Darul Takzim. Bagi saya, inilah pertama kali saya berkunjung ke Johor Bahru atau lebih dikenali dengan JB untuk segmen jalan-jalan. Sebelum itu, ada sahabat blogger yang bertanya dimana saya nikmati kacang pool itu seperti dalam entri semalam. Jawapannya adalah di Gerai Makan Hutan Bandar di Jalan Tasek Utara. Boleh tahan juga la sedapnya kacang pool itu hehehehee....Ok, mari kita mulakan perjalanan ya.

Kami bertolak kira-kira jam 10.00 pagi melalui Lebuhraya Utara Selatan. Dengan jarak perjalanan mencecah 310 km, kami singgah di R & R Pagoh 2 jam kemudian untuk berehat sebentar. Selepas itu, perjalanan diteruskan dan kira-kira jam 1.00 ptg, kami tiba di Plaza Tol Skudai. Kemudian, kami meneruskan perjalanan dengan sekali lagi membayar tol di Plaza Tol Kempas dan terus mengambil susur keluar ke Jalan Kempas Lama.

Dari situ, kami terus melalui jalan-jalan seperti Jalan Datin Halimah, Jalan Kolam Ayer seterusnya ke Jalan Tasek Utara ( disini terdapat sebuah Hutan Bandar). Tentu para sahabat bertanya, kenapa kami melalui jalan-jalan ini ? Sebenarnya destinasi kami adalah rumah rehat organisasi iaitu sebuah apartment di Jalan Bendahara off Jalan Yahya Awal. Kami tidak menginap di hotel ( nak save budget heheheh) sebaliknya menginap di rumah rehat yang disediakan oleh organisasi kepada mana-mana staf yang hendak bercuti ke JB.

Jam 1.30 tibalah kami di apartment tersebut dan merehatkan diri sehinggalah ke petang. Kira-kira jam 4.00 ptg, baharulah kami keluar untuk melepak sekitar JB. Destinasi utama tentulah Dataran Danga Bay. Dataran Danga Bay ini bolehlah saya ibaratkan sebagai Padang Kota kalau di Pulau Pinang. Ia sebuah tempat yang terletak di tepi pantai tetapi pantainya tidak boleh mandi . Uniknya tempat ini adalah kita boleh lihat bot dan kapal pelancong sedang berlabuh disini( macam di Pulau Langkawi plak). Tidak susah untuk ke sini kerana ia terletak di jalan utama dikenali dengan nama Jalan Skudai ( ke dah tukar nama pi lebuhraya kerana ianya agak besar). Layanlah beberapa keping gambar yang sempat kami rakamkan.






Inilah mercu tanda Dataran Danga Bay. Nama Marina ada disitu. itu sebab saya kata ia seperti di Pulau Langkawi.




Contoh bot-bot pelancong yang berlabuh disini. Serius seperti berada di Marina Bay, Pulau Langkawi.




Antara mercu tanda yang unik terdapat disini. Sebuah kereta api lama. 1887 itu mungkin tahun ia dibina kan huhuhuhh...




Vision City of The South
adalah cogankata bagi Iskandar Malaysia. Saya yakin JB akan semakin maju dalam menarik pelancong khususnya apabila Lego Land siap nanti. Tetapi dekat mana tapak Lego Land itu?? huhuhuh...



Antara kapal pelancong yang sedang 'merehatkan diri' disitu hihihihhh....




Suasana indah matahari sedang pulang ke 'rumahnya'. Maaf kualiti gambar kurang memuaskan. Tengok kat henset ok tapi bila dah transfer tak ok plak..Nak edit, tak reti huhuhuhh....




Apabila malam menjelang tiba, sinaran lampu neon menerangi Danga Bay ini.




Simpat singgah sebuah restoran cina disini untuk melihat hidupan yang akan dimasak. Ambil gambar boleh tetapi makan tidak boleh hehehhee...



Mercu tandanya adalah seekor udang gergasi hihihihih...




Kemudian, kami ke Tune Hotels yang terletak berdekatan Danga Bay ini. Bukan untuk check in tetapi mengambil tiket bas yang sudah ditempah. Passport dah ada, tiket pun dah beli, Singapore pun dah boleh jenguk. Takkan nak pandang je kan..hihihih..Jadi, esok kita akan ke Singapore ya...Nantikan entri esok ya....

33 ulasan:

Huda berkata...

wah jalan ke jb yea..mesti pergi USS la kan..ehh, jeles laa..

C.M.A @ CikMoonAdnan berkata...

waahhh bestnyer..moon xpernah jenjalan kat johor tu

Nazhatul berkata...

salam..

en. sahrom, legoland tu tgh buat kat area nusajaya. jauh skit la dari bandar JB. tp dah ada highway tak terasa pon jauh nye.

seronoknye jalan2 singapore.. saya yg dok kat JB pon tak sampai2 lg singapore. blom ada rezeki nk gi sana.

amirah berkata...

pergi singapore?waaaa..jelesnyaaa

CikLilyPutih berkata...

JB town memang terbaik ooo

Kakzakie berkata...

Shah... kalau hari sabtu petang itu kakak ada di Hutan Bandar juga makan mee rebus zz sementara anak kakak buat rakaman di Johor FM... lalu sini kan shah...

Jangan-jangan masa itu kita duduk sebelah meja aje kot hihi...

♥cmª shIemª♥ berkata...

Salam atOk..

wah..seronoknye berjalan...
dah sampai pn atok ke JB..
cma lom sempat lg nak terjah kesana..

huhu...cantik gambar.. :)

Daddy Ziyyad berkata...

waaaaa..sahrom masuk USS ke? saya sendiri yg selalu balik JB rumah parents dah lama tak masuk Singapore..hehehe

kakchik@ella berkata...

ooo. masuk singapore naik bas beli tiket kat tune hotel ye? gitew ye?

Pen Biru berkata...

sebut danga bay terinagt la karnival jom heboh ..heheheh

- GC - berkata...

cuti2 Malaysia betui

NOOR FATIN berkata...

saya penah pegi danga bay. masa tahun 2004. lama kan. haha tu la kali pertama saya jejakkan kaki kat jb. sampai skrg xpegi2 lagi.. hehehe

pegi singapore mesti pegi USS kan? hehe

fairus berkata...

WAH BESTNYA DARI JOHOR NAK KE SINGAPORE PULA.. AKU LAMA DAH TAK PERGI SINGAPORE..

Lelaki Ini berkata...

bila la nak pg!

eelobor berkata...

pernah pegi 2x jer ker JB iaitu masa umur 14 tahun. masa tuh ikut arwah abah yang eskort budak2 musabaqoh al-Qur'an peringkat kebangsaan dan kali ke-2 masa pembukaan Jusco Tebrau City yang terpaksa menjadi "helper". kedua2 peluang ke JB tapi x de peluang untuk meronda2 ke tempat lain. Insya Allah, JB akan menjadi destinasi percutian kami sekeluarga nanti.... cuma masa menentukan bila yg sesuai

Be Simple Beb(BSB) - threeQ berkata...

wow best nyer jln2 g JB..saya dah lama tak g sana..

Be Simple Beb(BSB) - threeQ berkata...

wow best nyer jln2 g JB..saya dah lama tak g sana..

Fatin Mraz berkata...

salam sahrom,

cantik2 gamabr yg sahrom letak nih..
esp gambar bot tuh.. sgt cantik~

p/s:dah lama FM x turun jb..

khairul berkata...

slalu ada otoshow kat situ

aanie berkata...

ala, rindunya kat jb....dah lama x g jb...byk kenangan kat sana....

wah, pegi uss ke? bestnya!!!!

norhidana berkata...

saya yg org johor ni pun dh lama tak jln2 ke dangabay... dh lama sgt tak round2 jb tuh...msti dh banyak yg berubah...

wah2 bestnyer gi spore lak

Deru Ombak berkata...

Asalamualaikum sahrom

Lama sungguh akak tak ke jb.. Bila dah sampai muar mmg tak kemana-mana dah. Rindu mee rebus haji wahid.. Ada Lagi ke?

Asrul "iLham" Sany berkata...

cantik...leh singgah kalau gi johor :D

AdiaLuze berkata...

Assalammualaikum ...

Alahai .. Lamanya rasa tak g Danga Bay .. Ari tu balik Johor pun tk kemana sbb sbuk jaga anak buah yg baru lahir.. huhuhu

mama ju, berkata...

Salam

Lawa jumpa JB ya.
Kali akhir dtg tu Danga tgh reno jadi tak lawa..
hehe sebenarnya kg mama tak jauh sgt dgn Danga, 1 jam je.

Papa Mifz berkata...

dah lamo tak pergi JB...last time kecik2 dulu...huhu

Suhami Ahmad berkata...

shanteknyer......

Eylizar berkata...

Dah lamatak ke JB..last time shopping kat Ayer Hitam dgn tangkak rasanya tahun ni nak pergi pulak la...JB best...

风骚达哥 berkata...

20160408 junda
michael kors outlet clearance
true religion
ray ban outlet
kate spade outlet
michael kors outlet online
air jordans
louboutin pas cher
michael kors outlet online
coach factory outlet
nike air max
coach outlet online
polo outlet
coach outlet
asics gel nimbus
cartier watches
longchamp outlet
armani watches
under armour shoes
cheap uggs
fitflops
adidas superstars
canada goose outlet
ralph lauren outlet
michael kors outlet
fitflops
michael kors watches
vans sk8 hi
polo outlet
adidas shoes uk
coach outlet online
converse trainers
mizuno running shoes
michael kors outlet online
reebok pump
coach outlet
coach outlet
pandora jewelry
christian louboutin outlet
basketball shoes
hermes uk

林磊 berkata...

2016-4-21 leilei
kate spade outlet
chi flat iron
michael kors handbags
coach outlet store
adidas stan smith
hermes belt
ray ban outlet
burberry outlet
bottega veneta handbags
white converse
discount oakley sunglasses
adidas nmd
burberry uk
michael kors bags
michael kors outlet
coach outlet online
ralph lauren outlet
hollister clothing
michael kors outlet
ray ban sunglasses outlet
omega watches
adidas nmd
prada sunglasses
skechers outlet
michael kors outlet clearance
versace
reebok outlet
jordan pas cher
fitflops shoes
cheap jordans
rolex watches
ralph lauren
nike blazer
gucci outlet online
air max 90
coach outlet
discount nike shoes
nike huarache white
ghd flat iron
cheap oakley sunglasses

dong dong23 berkata...

toms shoes
ray ban wayfarer
air jordans
tods shoes
coach outlet
ray ban sunglasses discount
louis vuitton handbags
nike basketball shoes
tory burch outlet
nike air max
coach outlet online
louis vuitton handbags
adidas originals
louis vuitton handbags
oakley vault
michael kors outlet
coach outlet
michael kors purses
coach outlet store online
coach outlet online
adidas uk
nike running shoes
coach outlet
ray ban
asics shoes
ghd hair straighteners
christian louboutin outlet
true religion jeans
michael kors outlet
lebron james shoes 13
michael kors uk
nike uk
celine
cheap jordans
nfl jerseys wholesale
michael kors handbags
ray ban outlet
nike air force 1
michael kors bags
true religion outlet
20165.26wengdongdong

xumeiqing berkata...

2016712meiqing
true religion
kobe 9
michael kors handbags
coach outlet
michael kors outlet
asics shoes
rolex watches
air max 90
hollister clothing
dior sunglasses
running shoes
michael kors purses
ray ban sunglasses discount
nike air max uk
bottega veneta outlet
oakley sunglasses
coach factory outlet
pandora outlet
cheap ferragamo shoes
adidas gazelle
michael kors outlet online
tiffany and co jewelry
louis vuitton outlet
ray ban sunglasses discount
bottega veneta handbags
omega watches
fitflop uk
kate spade handbags
ralph lauren outlet
polo ralph lauren
ray ban sunglasses
coach outlet
coach outlet
nfl jerseys wholesale
cheap jordans
nike air max
timberland boots

dong dong23 berkata...

coach factory outlet
michael kors handbags
coach factory outlet
christian louboutin sale
nike tn pas cher
north face jackets
cheap rolex watches
true religion jeans
canada goose outlet
louis vuitton handbags
jordan shoes
michael kors outlet
michael kors outlet
michael kors handbags
gucci handbags
ray ban sunglasses
coach outlet store online
moncler paris
toms shoes
seattle seahawks jerseys
ugg outlet
toms shoes
louis vuitton outlet
michael kors canada
ralph lauren uk
gucci handbags
fitflops
adidas outlet
michael kors uk
lebron james shoes
louis vuitton
rolex submariner
nfl jerseys wholesale
coach canada
abercrombie and fitch
michael kors outlet
oakley sunglasses wholesale
ralph lauren outlet
adidas outlet
polo shirts
20168.26wengdongdong

Related Posts with Thumbnails