Khamis, 25 Februari 2010

Edisi Maulidur Rasul 1431H

Esok, kita akan menyambut sambutan Maulidur Rasul 1431H..Pelbagai aktiviti telah dirancang baik dari segi individu, keluarga, organisasi mahupun kerajaan sendiri untuk memastikan kita sentiasa menghayati dan mengambil pengajaran segala Sirah Junjungan Besar kita Nabi Muhammad S.A.W..Sebagai Islam serta umat manusia seluruh alam, Rasulullah S.A.W adalah contoh terbaik yang patut dicontohi oleh manusia. Kita hendaklah mengambil keseluruhan cara hidupnya untuk dijadikan sebagai contoh dan bukannya bab2 tertentu sahaja. Segala perilaku baginda adalah Sunnah yang wajar diikuti dan kita akan memperoleh pahala insyaAllah jika mengamalkannya.
Kebetulan, esok hari Jumaat dan sudah tentulah sambutan akan dimulakan pada malam ini dengan bacaan Yasin dan Tahlil di seluruh surau dan masjid seantero tanah air kita. Keesokan pagi, insyaAllah perarakan akan dimulakan di beberapa negeri ( ntah kenapa, isu ini telah menjadi isu politik) dan kepada siapa yang menyertainya semoga keinsafan akan sentiasa dekat dihati kita bahawa Rasulullah S.A.W berkorban jiwa dan raga untuk memperkembang agama Islam yang suci ini. Dalam sanubariku berharap, isu-isu yang membabitkan agama Islam yang agak panas akhir-akhir ini akan semakin reda sempena Hari Kelahiran Junjungan Besar kita ini.
Untuk kalian, aku titipkan video clip yang sungguh indah dari seorang artis barat yang kini telah bersama kita didalam agama Islam iaitu Cat Stevens atau nama Islamnya Yusuf Islam..

Selasa, 23 Februari 2010

Perihal Surau & Tanah Wakaf..

Mak Limah dan Pak Man mempunyai sebidang tanah dengan keluasan sekangkang kera..( besarnya kera tue kan)...Mereka juga mempunyai anak seramai 5 orang dan kesemuanya telah berkeluarga dan bekerjaya besar..Oleh kerana mereka sudah tua dan berhasrat untuk membuat amal kebajikan untuk bekalan di akhirat nanti, maka tanahnya yang sekangkang kera tu pun diwakafkanlah untuk pembinaan sebuah surau bagi kegunaan org kampong. Maka, dibinalah sebuah surau yg cantik hasil tanah yg telah diwakafkan itu sebelum mereka berdua melelapkan mata masing2.
Lima tahun berlalu, Mak Limah dan Pak Man telah tiada ( sudah arwah la tue)..Dek kerana pembangunan jugalah, tanah yang telah diwakafkan oleh mereka berdua itu telah menjadi begitu strategik sekali (walau 5 tahun lalu ia tak strategik). Ia terletak betul2 dihadapan jalan utama yang baru shj dibina oleh JKR. (kebetulan jln nie exit ke hiway). Kesemua anaknya telah berbincang dan mengambil keputusan untuk mendapatkan semula tanah tersebut kerana hasil rujukan di Pejabat Tanah, geran tanah tersebut masih dinamakan sebagai Pak Man..(Maksudnya, dari segi undang2, mmg mereka berlima berhak ke atas tanah itu). So, mereka mengambil keputusan utk mendapatkan tanah tersebut ( walau sudah ada surau diatasnya) dan menjual kepada pemaju projek yg telah lama mengidam tanah yang begitu strategik itu untuk dibuat pusat komersil.
Perkara ini telah ditentang oleh anak yang keempat yang merasakan biarlah ia diwakafkan terus demi kesejahteraan roh orang tua mereka. Anak yang keempat pun dalam diam berbincang dengan Pegawai Tanah serta Pagawai Agama Daerah utk memastikan geran tanah itu dinamakan terus ke Pejabat Agama. Walau bagaimanapun, pejabat agama tidak dapat berbuat apa2 krn ia memerlukan persetujuan konsensus kelima-lima adik beradik tadi. Pegawai Agama menasihatkan supaya mereka berbincang secara baik..Pendapat blogger semua, apa yg perlu dilakukan oleh anak keempat td supaya adik beradiknya yg lain tidak meneruskan niat mengambil semula tanah itu utk dijual ke pemaju..

Isnin, 22 Februari 2010

Memasuki premis yang salah..

Salam blogger semua..Hari Sabtu ari tue, aku pi la kat sebuah kedai buku yg agak "popular" disini ( kalau bole dikatakan agak popular la)..Niat asal nak cari buku tentang komunikasi (tak kisahla interpersonal communication ke corporate communication ke..jadi ttg komunikasi)..Malangnya, tidak berjumpa sebuah buku pun tentang komunikasi walau telah puas membelek seluruh isi pelusuk kedai itu. Lalu terjumpa la buku mengenai Perhubungan Awam..Menarik juga tambahan pula ia ditulis oleh seorang pensyarah dari Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi, UPM Serdang..Lalu aku mengambil keputusan untuk membelinya..
Nak dijadikan cerita, aku sebenarnya terkejut dengan premis kedai buku nie..(mungkin aku dah lama tak pergi ke kedai nie kot). Nak tau kenapa aku terkejut? Aku dapati hampir 70% buku-buku yang dijual dan dipamer disini adalah buku dalam bahasa bukan Bahasa Melayu mahupun Bahasa Inggeris ( para blogger tentu paham kan buku bahasa ape yg penuh disitu..tak perlu aku sebutkan)..Mindaku melayang, aku nie sebenarnya berada di Asia Tenggara ke Asia Timur???..Sekurang-kurangnya, kalau buku dalam Bahasa Melayu tiada, dalam Bahasa Inggeris ada, kira ok la kan tapi ia tidak berlaku..Tetapi mindaku kembali memikirkan yg positif, mungkin target grup mereka mmg begitu. So, tiada apa la yg nak diherankan..Apapun, mindaku terus melayang mungkin aku telah memasuki premis yg salah kerana tidak memberi ucap selamat dahulu heheheh....

Jumaat, 19 Februari 2010

Biasa-biasa aja..

Salam blogger..Tengahari tadi bersolat Jumaat di tempat biasa. Khatib juga membacakan khutbahnya seperti biasa.. ( ye la..dh biasa baca khutbah, tak de ape2 yg luar biasa la kan). Semuanya berjalan seperti biasa. Makmun pun dengar khutbah mcm biasa sambil mulut kumat kamit membaca zikrullah pada Yang Maha Esa. Biasanya, jika kita biasa bersolat Jumaat di masjid yang biasa, kita pasti cam makmun yang biasa kita jumpa di Hari Jumaat walau kita tak mengenalinya kan..( kenal sebagai saudara Islam la)..
Selain itu, makmun yang biasa berzikir juga kita kenal disamping kepala yang biasa terlentok pun kita akan kenal..Tidak dinafikan, ramai daripada kita (termasuk aku) mudah terlentok ketika sedang mendengar Khutbah Jumaat.. (tapi Khutbah Aidilfitri atau Aidiladha, tak pulak terlentok)..Maklumla, alasan yang biasa adalah waktu tengahari. ( Kesian tengahari kan..asyik dipersalahkan jika manusia mudah terngantuk atau terlentok)...
Oleh itu, mohon tips dari blogger semua untuk menghadiri rasa termengantuk yang biasa terkena di solat Jumaat seperti biasa..
p/s : Jumaat Penghulu segala hari..Banyak syafaatnya..

Tahun 2010 : Tahun Inovasi

Salam blogger semua..Aku yakin para blogger sudah mengetahui bahawa pada tahun ini telah diisytiharkan oleh YAB Perdana Menteri sebagai Tahun Inovasi..Apakah inovasi yang dimaksudkan oleh pucuk pimpinan tertinggi negara ini?
Pucuk pimpinan tertinggi negara begitu menekankan inovasi baik dalam perkhidmatan awam mahupun dalam perkhidmatan swasta. Yang aku faham mengenai inovasi ini ialah proses kerja itu menjadi lebih cekap dan sistematik dan tidak begitu lembap sekali. Sebagai contoh, dengan hanya menekan No I/C seseorang, kita dapat mengetahui latar belakangnya ( mcm bank la..tekan je I/C dah tau org tue ada CTOS ke CCRISS..trus xleh bt loan). Dari segi swasta pula, inovasi dimaksudkan ialah baik produk mahupun perkhidmatan kita perlulah kompetitif baik dari segi harga mahupun kualitinya.. Ini akan menjadikan persaingan lebih sihat dikalangan semua pemain industri..Memang bukan mudah untuk kita terapkan inovasi ini kerana kerahan idea perlu dijana. Oleh itu, pemikiran yang kreatif perlu untuk menghasilkan inovasi ini..Antara inovasi yang telah kita lihat ialah:-
  • mempercepat tanpa mengabaikan kualiti dlm sesuatu urusan. (Cth urusan di SSM..Dulu nk daftar syarikat Enterprise, perlu 3 hari bekerja br leh dpt, sekarang dlm masa sejam je dh dpt sijil SSM tue)
  • mempermudah kebolehcapaian ke sesuatu tempat ( Cth dgn adanya lebuhraya, mudah utk kita capai ke sesuatu tempat walau kos tol terpaksa dikeluarkan.Seakan sudah menjadi biasa, org duduk di Seremban atau Melaka tetapi kerja di KL)
  • Memperluas cabang perniagaan baru. (Cth dulu kenduri kawen semua gotong royong, sekarang nie semua ada wedding planner..Tak pernah fikir cabang bisnes ini akan wujud kan)

Itu antara contoh2 sedikit yg dapat kutitipkan. Apa yg dpt kulihat, kos baru akan muncul jika sesuatu itu dilaksanakan. Selain itu, pemikiran melihat sesuatu masalah sebagai peluang adalah perlu untuk menerapkan inovasi ini.

Rabu, 17 Februari 2010

Santai-santai @ Kolam Air Panas Wet World Pedas, Negeri Sembilan

Ini lah tempat yg dimaksudkan ( terdapat di hadapan Jalan Seremban- Tampin dlm daerah Rembau)
di pintu masuk utama the park ini

Terdapat pelan tunjuk arah ke lokasi ini ( ditampal di papan kenyataan)

Kemudahan reflexology juga terdapat disini ( sesuai utk pengunjung yg bt senaman kaki)

Antara replika yg terdapat disini ( ape name erk???tak ingat la aku)

orang begitu ramai sekali mengunjungi the park ini (maklumla, cuti kan)

permainan bukan air juga terdapat disini ( mcm fun fair la plak)

Antara permainan air yg terdapat di theme park ini

Suasana di dalam wet world ( sungguh ramai sekali pengunjung yg berlibur)


Salam blogger semua..Semoga sihat2 belaka ye..Lame bercuti sampaikan nak bangun pagi ke tempat keja pun rasa berat kan..Apapun, segala tugas dan tanggungjawab perlu dilaksana sebaik mungkin..Cuti 4 hari lalu ape yg blogger semua lakukan?? Bercuti..
Aku dan istriku serta keluargaku sempat menghabiskan cuti Tahun Baru Cina lalu untuk bersantai ke Kolam Air Panas Wet World Pedas di Negeri Sembilan. Tentu ramai yg tertanya2 tempat apa itu itu. Tempat ini adalah sebuah mini theme park. Wet World Pedas ini terletak dalam daerah Rembau, Negri Sembilan. Tempat ini tidaklah sebesar Sunway Theme Park atau Genting Theme Park mahupun Gambang Theme Park apatah lagi Bukit Merah dan Tambun di Perak..( tentu Cikgu Humairi tahu kan). Ia adalah sebuah taman mini sahaja malahan tiket masuknya hanya RM 10.00 shj berbanding berpuluh2 RM untuk tempat lain yg sy nyatakan diatas. Ini adalah kunjungan keduaku ke sana membawa family utk sampi ke tempat tersebut.

Untuk sampai disini mudah sahaja. Pengguna dari Kuala Lumpur perlu melalui Lebuhraya Utara Selatan dan amik Exit Senawang. Keluar Exit sahaja, terus ambil Jalan Seremban - Tampin dan dalam 15-20 minit smpailah ke lokasi ini yg terletak di sebelah kanan pemandu manakala pengguna dari arah Selatan pula, keluat Exit Pedas - Linggi, juga amik Jalan Seremban - Tampin menuju ke Seremban dan akan jumpa tempat ini di sebelah kiri pemandu. Selain itu, pengguna dari arah Kuala Lumpur, akan jumpa dahulu Gerai Cendol Leman Dawi ( yg masuk TV tue ) disebelah kiri pemandu. Untuk tatapan kalian, layanlah gambar yg sempat ku candid ini..

Jumaat, 12 Februari 2010

Edisi Tahun Baru Hari-mau

Esok, dh mula cuti panjang sempena Tahun Baru Cina..Sudah pasti, lebuhraya dan jalanraya akan penuh sesak kerana semua nak beraya..Aku tak pasti nak ucap Selamat Tahun Baru Cina kat sape coz ofis aku semuanya sebangsa dan seagama aku. Alhamdulillahh...ohh ya, lupe plak yg jiran aku adalah kaum Tiong Hua..bole la aku ucapkan Gong Xi F Cai pd dia nnti heheehhe ..(1 Malaysia tue kat area uma aku)
Sebelum aku bekerja di organisasi skrg, aku pnh bekerja di organisasi yg hampirnya semuanya rakan-rakan kaum Tiong Hua.(termasuklah bosnya sekali)..Hampir 2 tahun aku bekerja dicitu dan byk yg aku pelajari ttg budaya kerja org Cina nie terutama oleh bos aku. Bos lama aku tue namanya Mr Dennis Low ( nasib baik tak slow heheheh..jgn mare my ex-bos heheehhe)..
Bekerja dgnnya mengajar aku erti selok belok dlm perniagaannya serta pantang larang dlm bekerja. Satu mende yg aku masih ingat smpi skrg ialah (bos aku si Mr Dennis nie la) beliau amat pantang sekali jika fail-fail diletakkan diatas lantai ( walau lantai opis tue, karpetnya punya la tebal)..Katanya mahal rezki..aku ketawa kecil apabl mendengar pesanannya itu dan smpai skrg aku praktikkanya ( tujuan aku agar opis kelihatan lebih kemas dan tak serabut)
Selain itu, bos aku nie jika dh percaya kpd seseorang yakni pekerjanya, pasti dia akan beri tugas yg akan menguji kepercayaan itu..Cth dia akan beri pekerjanya pegang wang dlm kuantiti yg byk..Dia nk tgk sejauh mana kejujuran itu dpt dipertahankan..Selain itu, dia juga begitu menjaga kebajikan pekerjanya yg beragama Islam (walau pd waktu itu, cuma 3 org je pekerja Islam)..Waktu solat jumaat, pasti dia beri masa utk solat apatah lagi solat 5 waktu selain pd bulan puasa, dia rajin belanja buka puasa (kerana harus stay back menyiapkan tugasan)..
Morale of the story yg aku dpt selama aku bekerja dgnnya ialah sentiasa jujur dan tampilkan imej yg baik sbg seorang beragama Islam..jika jujur dan sentiasa tidak ambil kesempatan waktu solat utk bt perkara lain, pasti ruang akan diberi utk mengerjakannya..malah dia sendiri pernah berkata pd aku " you hormat org, org hormat you..you tak ambil kesempatan, org akan percaya you..."
p/s : bos aku tue org Singapore, bukan org Malaysia...

Usaha + Wan = Usahawan..

Salam blogger semua..Harap sihat2 hendaknya..Sekarang nie, jika kita melihat "org kita", sudah ramai yg melibatkan diri dlm perniagaan. Tidak kiralah perniagaan itu adalah dlm industri berat mahupun industri kecil dan sederhana (IKS)..Tahniah kpd semua para usahawan..Anda mmg seorang yg berani terjun ke alam penuh pancaroba ini..Sememangnya bukan mudah utk menjadi seorang usahawan..Selain perlu kreatif dan proaktif serta serius menceburinya, usahawan juga perlu berusaha keras kerana wang tidak masuk setiap bulan (seperti org bekerja) sebaliknya hasil dgn kerja keraslah wang akan masuk dan kadang2 melebihi dr sepatutnya (untunglah namanya tue). Sebenarnya, utk menjadi usahawan ini tidak boleh hanya sekadar menghadiri kursus-kursus tertentu kemudian tercetus idea utk menjadi usahawan. Ia bukan semudah itu. Sebaliknya, utk menjadi usahawan seseorang perlulah;-
  • mempunyai ilmu pengetahuan & minat mengenai bidang yg hendak diceburi.(Cth jika mmg kita minat menjahit dan mahir menjahit, sesuailah buka kedai jahit..jgn bukak kedai motor plak hanya krn minat motor ttpi nk pasang spark plug pun x tahu)
  • mempunyai PR yg cukup2 tinggi..( cth, kita nie ramah dan mudah tersenyum..Klu muka masam mencuka dan tak suka berbual a.k.a pendiam, baik jd seorang penyelidik je dan bt eksperimen tue diam2)
  • mempunyai keinginan yg tinggi utk belajar serta tak mudah puas hati (cth..dh mahir bt jahitan A, minat utk belajar jahitan B..klu kita just puas hati dgn satu kemahiran, mmg tak sesuai jd usahawn)
  • amik tahu serba sedikit mengenai hal-hal finance nie..just yg basic je..tak perlu advance ( klu nk advance, belajar la accountancy 4 tahun kt Uitm tue..itupun lum tentu lulus hehehe)
  • last but not least, carilh seseorang yg dipercayai yg leh kita anggap mentor atau guidance kita..mintak pendapat mrk..mrk nie mungkin ahli keluarga kita sendiri ataupun org luar yg mempunyai perspektif yg berbeza cikit dr kita ( yg terkenal skrg nie, adalah Dr Irfan Khairi kan....huhhh, klu bole, mintak pndpt dia...ala2 mcm penasihat la..Klu Pak Menteri, kita panggil dia Pegawai Khas Menteri...)

itulah antra pandangan aku, ciri2 yg membolehkan seseorang itu mnjadi usahawan. Berdasarkan apa yg aku lihat, dengar dan rasakan, itulah cirinya..Jika para blogger ada ciri2 lain, sila la tambah utk perkongsian kita bersama..Utk sekelian kalinya, selamat bercuti kpd sesiapa yg bercuti panjang sempena Tahun Baru Cina ini..

Rabu, 10 Februari 2010

Hang Nie...La Gu Apa?? Lagu Lama..

Salam blogger semua..Layangan mindaku kali ini mengenai lagu lama..Sekarang nie, jika para blogger semua perasan byk stesen radio2 tempatan memainkan lagu lama ( dlm erti kata lain otai la)..Apakah motif sebenarnya stesen radio tempatan ini krn sebelum ini mrk kuat diasak dan diserang bertalu-talu kerana memainkan lagu seberang a.k.a Indonesia..Tidak dapat dinafikan, peringkat umur mcm nie kiter biasanya layan radio ketika memandu shj (lainla remaja..siap dgr radio smpi cuping telinga diletakkan di corong radio).
Pada pendapat aku, adakah krn industri ini semakin tenat dek gagal menghasilkan lagu baru yg bermutu tinggi sehingga lagu lama terpaksa diputarkan semula. Tidak dapat dinafikan juga, objektif memainkan lagu lama ini akan mengimbas kembali zaman kanak2 atau remaja ketika lagu itu hits dahulu seterusnya menaikkan semula rating sesuatu stesen itu. Adakah kerana permintaan menyebabkan ia diputar semula?? Jika permintaan, golongan siapakah yg meminta??
Apapun, ketika sebagai pendengar mempunyai pilihan samada utk mendengarnya atau tidak. Dibawah ini kutitipkan salah sebuah lagu lama yg kumaksudkan itu. Lagu ini dari Kumpulan Zabarjad berjudul Karam..
p/s : seingat aku, lagu nie popular ketika aku di Darjah 5..Cube tgk bas mini dan dressing model2 tue, memang kelakor abis la..;-)

Selasa, 9 Februari 2010

Orang Kulim-Bandar Baharu masuk TV3...

Ini bukan blog politik..Ini bukan blog politik..Ini bukan blog politik..huhhh..3x aku mengulas perkataan tersebut utk menyatakan blog aku tidak berminat utk mengulas mengenai politik kepartian tetapi malam td aku terpikat dgn seorang tokoh politik..
Terkejut dan rasa tidak percaya membelenggu diriku krn pada mlm td, TV3 melalui rancangan Soal Jawab nya telah mengundang seorang tokoh politik bukan dari kalangan orang kerajaan untuk menjadi tetamu undangannya..Beliau yg aku maksudkan adalah YB Zulkifli Nordin, Ahli Parlimen Kulim Bandar Baharu..Seperti diketahui semua, beliau adalah seorang tokoh politik yg outspoken dan bercakap apa shj yg selaras dgn prinsip perjuangannya walaupun bertentangan dgn polisi organisasi yg diwakilinya..
Aku mmg tidak mengenali tentang tokoh ini malahan aku juga tidak mengundi di kawasan yg diwakilinya (krn aku bukan org Kulim heheheh) tetapi caranya yang menongkah arus selain konsisten dalam tutur katanya membuatkan aku ingin mengenali beliau dgn lebih dekat lg. Hasilnya, aku menjumpai blognya dan aku masukkan blognya dalam senarai blog list aku. Beliau pertama kali bertanding pada 8 Mac 2008 yang lalu dan langsung memenangi kerusi Parlimen Kulim Bandar Baharu (walaupun beliau sebenarnya org Baling). Pada PRU 2004, beliau pernah ditawarkan untuk bertanding di Parlimen Tanjong Karang tetapi menolaknya kerana beliau tidak mahu bertanding menentang penyandang kerusi itu yang juga merupakan antara sahabat baiknya iaitu YB Dato' Seri Noh Omar.
Dalam temubual sejam itu, beliau lantang bersuara dan bukan jenis pemimpin yg angguk-angguk dan geleng-geleng atau yes boss sahaja. Dalam isu kalimah Allah, beliau lantang menentang penggunaannya oleh orang bukan Islam hasil rujukan beliau bersama ulama-ulamak yg muktabar. Beliau juga menentang forum yang dianjurkan oleh Majlis Peguam mengenai isu kemasukan orang bukan Islam ke Islam serta sudah terlibat dalam NGO Islam sebelum 8 Mac 2oo8. Tidak ramai ahli politik baik dari kerajaan atau bukan kerajaan yang berani sepertinya..( berani ckp belakang ramai la)..Hasilnya, beliau dikenakan prosiding oleh organisasinya sendiri dan mungkin akan dikenakan tindakan oleh pucuk pimpinannya.
Apapun, syabas kepada TV3 kerana anda mengundang orang yg betul untuk menjadi panel di rancangan bual bicara ini. Untuk rekod, antara tetamu yang pernah menjadi panel adalah YAB Perdana Menteri sendiri serta YAB Timbalan Perdana Menteri.. Semoga rancangan ini sukses hendaknya.

Isnin, 8 Februari 2010

Kemurungan..Adakah situasi ini normal??

Anie, seorang ibu berumur pertengahan 30-an..Mempunyai seorang anak bernama Resya yang baru lepas menduduki UPSR dan mendapat 5A dalam peperiksaan UPSR lalu. Kini, sedang belajar di Tingkatan 1 di sebuah sekolah menengah disini. Oleh kerana Resya mendapat keputusan yang begitu cemerlang selain bersekolah di bawah sekolah kategori luar bandar, maka peluangnya untuk mendapat peluang belajar di MRSM adalah tinggi. Dia juga begitu berminat untuk menyambung persekolahan menengah di MRSM sehingga apabila cikgunya mencadangkan agar dia cuba mengisi borang untuk memasuki Sekolah Berasrama Penuh (SBT) ditolak mentah-mentah.
Cikgunya berbincang dengan Pn Anie akan hal yang sama tetapi Pn Anie menyatakan dia tidak dapat berbuat apa-apa kerana anaknya begitu berminat untuk menyambung pelajaran menengah di MRSM dan bukannya SBP. Maka, keputusan untuk memasuki Tingkatan 1 MRSM pun telah keluar, malangnya Resya tidak mendapat tawaran untuk memasuki MRSM manakala rakan-rakannya yang lain yang sama keputusan dengannya ditawarkan ke MRSM. Resya amat terkejut dan rasa begitu kecewa sekali sehingga kemurungan membelenggu dirinya selain dia didapati demam selama 3 hari berturut2. Diagnosis doktor mengatakan dia menghadapi tekanan dan ibunya memberitahu doktor akan hal itu.
Hasil perbincangan bersama cikgu di sekolah, cikgu mencadangkan Pn Anie untuk membuat rayuan ke MRSM dengan berjumpa dengan pegawai di MRSM tersebut. Untuk menunjukkan betapa kasihnya Pn Anie kepada Resya, maka dia pun memanjatlah Pejabat Pelajaran Daerah mahupun Pejabat Pelajaran Negeri untuk membuat rayuan. Malangnya, pegawai di PPN mengatakan urusan MRSM adalah perlu dibuat di MRSM (bukan kendalian PPN). Maka, panjatlah Pn Anie ke institusi yang dimaksudkan itu untuk membuat rayuan.
Di samping itu, Pn Anie terus berusaha untuk memotivasikan anaknya supaya tidak kecewa dan mengatakan bersekolah dimana-mana sahaja adalah sama, yg penting diri sendiri. Ke mana kita hendak membawa diri kita ini. Pn Anie juga menyatakan ini semua dugaan dan Allah takkan menduga seseorang jika dia tak mampu hadapinya. Dalam kes ini, ibunya percaya Resya mampu hadapi dugaan ini. Mungkin, rezeki belum memihak kepada Resya lagi.
Sebagai Pn Anie, apakah nasihat para blogger kepada Resya agar dirinya tidak terus murung dan dapat meneruskan persekolahan seperti biasa??

Jumaat, 5 Februari 2010

Boss..ohh..boss..

Assalamualaikum rakan2 blogger sekalian..Tidak dapat dinafikan majoriti kita bekerja dalam sebuah organisasi kan..Oleh itu, kite perlu sentiasa berurusan dengan orang diatas kita atau selalu yang kita panggil sebagai bos a.k.a ketua atau pemimpin kita..Tak kisahla, bos yang kita panggil tuer bos kecik atau bos besar (bukan merujuk kpd saiz fizikal mrk tetapi carta alir organisasi tersebut)..Pernah tak apabila kita berjumpa mrk utk mendapatkan sesuatu cth tandatangan atau kelulusan suatu perkara, kita spt dilayan acuh tak acuh atau dlm erti kata lain tidak spt diharapkan..Tentu pernah kan??
Seperti para blogger sedar, bos kita juga adalah seorang manusia biasa yang dibelenggu emosi.Kadang2, emosi mrk juga tidak stabil yang mungkin terbawa2 hingga ke opis atau tempat kerja..Jadi disini, aku ingin memberi beberapa tips untuk kita berurusan dgn bos kita agar sesuatu keputusan itu insyaAllah selari dgn apa yg kita harapkan:-
  • Ketika awal pagi, (cth masuk kjer jam 8.30 pg ke) jgn terus jumpe bos kita untuk berbincang mengenai sesuatu hal atau mendapatkan keputusan..(biar mrk berehat dulu di bilik mrk antara 15-20 minit, baru berjumpa..bukan ape, kesesakan lalulintas atau sukar dpt parking akan menyebabkan emosi mrk tak stabil..silap aribulan, kita kne marah nnti)
  • Jika bole, sebelum nak jumpe bos kita, tanya dulu P.A mrk ( biasanya, PA lebih tahu keadaan bos..klu PA ckp mood tak baik, better jgn jumpe dulu la..Klu tak, perkara kecik pun bole jd besar dibuatnya)
  • Jgn sesekali jumpe bos sebaik shj mereka abis miting..( time nie mmg tgh hot..maklumla, mane kiter tau dlm miting, dia kne hentam..sekali kiter jumpe, terus hentaman tue kne kat kiter..tak psl2..)
  • Be independent..jgn kerana perkara2 kecik pun kiter nk jumpe bos..kekadang, mende tue kiter leh settle sendiri..klu slalu sgt kerap jumpe, naik jemu bos kita tue dgn kita selain dia menganggap kiter nie tak reti buat kjer ( tp jgn la melebih2 plak erk)
  • jgn sesekali anggap bos kiter tue musuh..anggapla ia sebagai rakan2 kiter..klu kiter mesra dgn dia, mudah utk kiter berkomunikasi dgnnya seterusnya kiter kjer pun hepi kan..

itula antara tips2 yg dpt kuberikan utk berurusan dgn bos kita..ingat, yg penting kiter perlu hormat dgn mereka secara terhormat dan bukannya membuta tuli..jika para blogger ada tips lain, bole la dikongsi bersama..untuk santapan minda ini, layanlah video clip yg cukup unik dari Kumpulan Oasis yg berjudul D'You Know What I Mean ( perasan tak, bos akan selalu ckp mcm tue ketika dia berbincang dgn kita..maksudnya, dia nk kita fhm ape maksud atau kehendak dia)


Khamis, 4 Februari 2010

SBT...terbelakah pelajar di luar bandar??

Jika kita lihat negara kita yang makmur ini, bukan mudah untuk pemimpin sekarang mahupun terdahulu untuk membinanya sehingga ke tahap sekarang. Dengan kemakmuran ekonomi mahupun dari aspek perpaduan ia seakan-akan terbina dengan sendirinya tanpa perancangan rapi. Sebenarnya, bukan mudah untuk pemimpin2 kita membina landasan tepat untuk memacu negara ini. Ke mana mereka hendak membawa negara kita tercinta ini adalah melalui dasar2 yang telah diperkenalkan dari dahulu sehinggalah sekarang.. Dari aspek pendidikan sehinggalah ke pembangunan ekonomi, pelbagai dasar telah diperkenalkan dan tujuannya tidak lain dan tidak bukan adalah untuk membangunkan negara kita ini supaya rakyat hidup lebih selesa dalam menjalani kehidupan..
Terkini, dalam aspek pendidikan kerajaan di bawah Kementerian Pelajaran sekali lagi memperkenalkan Sekolah Berprestasi Tinggi (SBT)..Yang aku faham, sekolah2 ini adalah sekolah yang telah menunjukkan prestasi yang amat cemerlang baik dari segi akademik mahupun ko-kurikulum. Aku tidak tahu tujuan sebenar SBT ini diperkenalkan (kerana aku sendiri bukanlah warga pendidik) namun aku difahamkan ia adalah untuk mewujudkan persaingan yang sihat dikalangan sekolah2. Selain itu, autonomi juga diberikan kepada pentadbir sekolah ini untuk memacu sekolah mereka menjadi lebih cemerlang lagi.
Selain itu, majoriti SBT ini adalah dari sekolah bandar atau Sekolah Berasrama Penuh (SBP) yang memangnya sudah cemerlang (itu belum lagi MRSM dimasukkan, kalau tak....)..Yang pasti, ia akan mewujudkan jurang yang lebih jauh lagi antara sekolah bandar dan luar bandar. Semua orang tahu kekurangan yang dihadapi oleh sekolah luar bandar terutamanya yang jauh ke pedalaman. Akses mereka terhadap sesuatu begitu terhad sekali malahan ada sesetengahnya broadband pun tak sampai lagi..(apabila kita turun ke bawah, pasti kita tahu masalah ini). Dikala rakan-rakan mereka di bandar mempunyai blog sendiri, facebook sendiri, twitter dan sebagainya, mereka di luar bandar masih tercari2 web apa yg patut dilayari..Aku cume berharap, jurang ini tidak semakin melebar kerana semua rakyat Malaysia adalah berhak untuk menikmati kemakmuran ini.

Rabu, 3 Februari 2010

Kita...


Kekadang terasa apa yang dibuat serba tidak kena. Pada hari, minggu atau bulan yang malang itu, kejelekan seolah-olah datang menimpa kita. Paper work kita asyik ditolak oleh bos, berselisih faham dengan teman sekerja, kereta merengek, terlambat punch card dan pelbagai lagi. Jadi, kalau demikian halnya, apa yang tidak kena? Bagaimana hendak membetulkan keadaan? Hendak bermula dari mana? Wah…pening kepala dibuatnya. Mungkin kita juga pernah mengalami situasi begini, dan tentu sahaja kita tercari-cari panduan bagaimana hendak membetulkan semula semua keadaan yang bercelaru itu?
Dalam apa jua keadaan, kita hendaklah faham bahawa apabila keadaan tidak seperti yang diingini, langkah kita bukanlah mengubah keadaan itu tetapi terlebih dahulu mengubah diri kita sendiri. Ramai orang tersilap, justeru mereka hendak mengubah keadaan luaran sebelum mengubah diri sendiri.
Sunnatullahnya tidak begitu. Dalam apa jua keadaan, mengubah diri itu perlu diutamakan kerana itulah yang akan mengubah keadaan yang kita hadapi. Jadi, apabila berdepan dengan masalah kewangan, kereta yang merengek, bergaduh dengan teman sekerja, hendaklah diingat, ubahlah diri kita sebelum cuba mengubah perkara-perkara yang di luar diri kita.

Isnin, 1 Februari 2010

Tekanan Kerja..Siapa yang ditekan??

Assalamualaikum para blogger sekalian.. Harap blogger sekalian sihat sejahtera hendaknya..Pagi tadi semasa sedang bersiap-siap untuk ke tempat mencari rezeki a.k.a tempat kerja, aku berkesempatan untuk menonton rancangan Malaysia Hari Ini (MHI) di TV3.. Rancangan bual bicara pagi ini dikendalikan oleh Ally Iskandar serta Zakiah Anas (antara pengacara lama yang masih bertahan di TV3). Antara topik yang diperbincangkan ialah tekanan kerja.. Ada seorang pemanggil kalau tak silap aku En. Muhammad Bin Ali dari Port Dickson menyatakan pendapatnya.. Beliau yang bekerja di TNB Port Dickson sudah berkhidmat selama 34 tahun dan mungkin lagi 3 tahun akan menamatkan perkhidmatannya..
Beliau menyatakan antara cara untuk menangani tekanan kerja ialah jangan mencampur adukkan masalah kerja dengan hal di rumah. Sebagai contoh, beliau berkata jika sudah pulang ke rumah jam 5.00 ptg, jangan fikirkan hal kerja dan begitu juga jika sudah masuk kerja jam 8.00 pagi jangan lagi difikirkan hal di rumah.
Hatiku berdetik seketika dengan pandangannya. Memanglah ia sekadar pandangan tetapi secara realitinya ia sukar untuk diterjemahkan. Ini kerana, dalam zaman ICT ini jika kita sudah pulang ke rumahpun waima ketika bercuti pun, kita akan dihujani dengan panggilan dari tempat kerja menanyakan sesuatu hal terutama jika kita seorang sahaja yang mengendalikan hal itu. Dalam zaman rakyat didahulukan ini, jika kita beranggapan masalah kerja akan selesai jam 5.00 ptg dan kita tidak perlu ambil tahu lagi akan hal itu, kita akan dianggap kolot dan ketinggalan zaman serta dikategorikan sebagai seseorang yang telah termasuk dalam kumpulan comfort zone..
Sebagai contoh, bekalan elektrik takkan terputus jam 4.00 ptg, kemalangan takkan berlaku jam 12.00 thg itu belum lagi segala macam hal kecemasan yang berlaku di tengah malam..Selain itu, mengasingkan perwatakan antara waktu kerja dengan waktu di rumah sebenarnya mengajar seseorang individu itu mempunyai 2 topeng muka iaitu muka pejabat dan muka di rumah..Sebab itu kita biasa mendengar frasa "ehh, aku jumpa dia kat opis lain..Bila kat uma lain plak cara dia"..atau " jumpe puan nie bertudung kat sekolah, tapi kat shopping complex, tudung dia dah tertanggal plak...hahahaha..mcm ada dua individu berlainan kan..
So, dalam segala hal kita hendaklah konsisten dan istiqamah supaya kita berada di landasan yang benar pada pandangan agama, bangsa dan negara. Layangkan minda kita dengan meluaskan langit pemikiran kita..
Related Posts with Thumbnails